Table of Contents
Bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis! .
Bij laserverwarming wordt een product verwarmd door het te bestralen met licht van een hoge stralingsintensiteit, geproduceerd door een laser. Het product absorbeert een deel van de stralingsenergie; dit deel van de stralingsenergie wordt omgezet in warmte. De naam laser is een afkorting van de Engelse benaming: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation; ofwel lichtversterking door gestimuleerde emissie van straling.
Echter het licht wat een laser produceert verschilt op een aantal punten van infraroodlicht. Een infrarood lamp produceert licht in een heel frequentiegebied. Een laser produceert licht van één frequentie, ofwel van één kleur. Een laser produceert licht in een zeer smalle bundel, die op grotere afstand weinig breder wordt, de lichtstralen lopen vrijwel parallel aan elkaar.
Daardoor is de energie-intensiteit per oppervlakte-eenheid hoog, hoger dan bij infrarood. De opbouw van een laser wordt beschreven aan de hand van een gaslaser. Het hoofdonderdeel van een gaslaser is een gasontladingsbuis. Over de buis wordt een hoge elektrische spanning gezet. Daardoor treden er elektrische ontladingen in deze buis op.
Uiteindelijk vallen deze atomen weer terug naar de grondtoestand, waarbij ze licht uitzenden. In gewone gasontladingsbuizen, bijvoorbeeld bij TL-verlichting, wordt dit licht naar alle richtingen uitgezonden (Meer info). Bij een laserbuis worden twee spiegels aan het uiteinden van de buis geplaatst die precies loodrecht op de as van de buis staan. Als het licht deze spiegel loodrecht raakt wordt het weer terug het gas in gekaatst en kan op zijn beurt weer een atoom aanslaan
Treft het licht toevallig een atoom wat aangeslagen is, en bij terugvallen hetzelfde kleur licht zou produceren, dan wordt het aangeslagen atoom gestimuleerd om eerder terug te vallen. Dit is het proces van gestimuleerde emissie wat essentieel is voor de werking van de laser. Het resultaat is een lichtbron die in een richting parallel aan de as van de buis straalt.
Deze spiegel wordt zo uitgevoerd dat het grootste deel van het licht wordt teruggekaatst en maar een klein deel, door de spiegel heen, de buis verlaat. Op deze manier wordt dan een lichtbron verkregen die coherent, monochromatisch licht uitzendt, in een smalle bundel - Offerte aanvragen. De methode om energie in het lasersysteem te brengen wordt het pompmechanisme genoemd
Het pompmechanisme kan bestaan uit een elektrische gasontlading, een boogontlading, een elektrische stroom of een sterke lichtflits. Bij een robijnlaser wordt een flitslamp als pompmechanisme gebruikt. De robijnlaser en de flitslamp staan in de middelpunten van een ellips. Het licht wat de flitslamp uitzendt wordt dan geconcentreerd in het robijn en veroorzaakt daar aangeslagen atomen die uiteindelijk het laserlicht produceren.
Voor het bewerken van materialen die om hoogvermogen lasers vragen, worden CO2- en Nd-YAG-lasers gebruikt. Vastestoflasers als diode- en glasvezellasers zijn in opkomst. De Nd-glas-, de robijn- en de excimeerlaser worden minder toegepast. De CO2-laser is een gasgevulde laser. Het pompmechanisme voor de laser is een gasontlading. De laser zendt langgolvig infrarood licht uit.
Het pompmechanisme is een flitslamp of een andere lichtbron met een hoge lichtintensiteit. De Nd-YAG-laser wordt ook toegepast met hoge vermogens, het vermogen is wat lager dan van de CO2-laser. De diodelaser is een vastestoflaser gebaseerd op een halfgeleider in de vorm van een diode. Het pompmechanisme is een elektrische stroom door de diode.
Een glasvezellaser of fiberlaser is een vastestoflaser waarvan het licht via een glasvezel naar het te bewerken product wordt gevoerd. De robijnlaser is eveneens een vaste stof laser gebaseerd op synthetisch robijn. De robijnlaser produceert zichtbaar rood licht. De robijnlaser is niet geschikt voor hoge vermogens en heeft een relatief laag rendement.
De werking verschilt van de CO2-laser. Het licht wordt hier opgewekt met behulp van een chemische reactie tussen het edelgas en het halogeengas. Daarbij wordt een excimeerverbinding (ArF, XeF, XeCl e.d.) gevormd. De excimeerlaser zendt ultraviolet licht uit. Ook de excimeerlaser heeft een relatief laag continue vermogen en wordt in industriële processen met hoge vermogens alleen gepulst toegepast.
Daarnaast wordt de laser toegepast voor oppervlaktebewerkingen waaronder polijsten en markeren (Meer info). De CO2-laser en de Nd-YAG-laser worden vooral gebruikt voor snijden en lassen. Vermogens van industriële CO2-lasers gaan tot rond de 20 kW. Vastestoflasers zijn er tot vermogens van rond de 16 kW. Ze worden gebruikt voor snijden, lassen en microbewerkingen
De excimeerlaser wordt behalve voor boren en snijden ook toegepast voor speciale toepassingen, in het bijzonder voor oppervlaktebewerkingen. Enkele van deze toepassingen zijn het markeren van producten, het reinigen van schilderijen, het polijsten van metalen oppervlakken, het omzetten van chemische verbindingen en het verwijderen van dunne toplagen. Bepaalde materialen zoals glas zijn transparant voor laserstralen.
Een nieuwe ontwikkeling is het toepassen van lasers in 3D-printers. Voor het vervaardigen van metalen onderdelen wordt een dun laagje metaalpoeder met een laser gesmolten in de vorm van het gewenste onderdeel. Het ongesmolten, resterende metaalpoeder wordt daarna verwijderd. Toepassingen van laserverwarming Industriesector Processen met laserverwarming Metaal industrie Snijden van metalen, boren van gaten in metalen, harden, coaten, reinigen en polijsten van oppervlakken, aanbrengen van markeringen Meubelindustrie snijden in hout Rubber en kunststofindustrie snijden en boren van gaten in rubber en kunststoffen; aanbrengen van markeringen Textielindustrie snijden van textiel Glasindustrie snijden van glas, aanbrengen van markeringen Keramische industrie boren van gaten in keramiek, aanbrengen van markeringen Elektronische industrie solderen van verbindingen op printplaten Het snijden van materialen met een laser gebeurt door het materiaal, zeer plaatselijk, sterk te verhitten.
Met een 4 kW CO2-laser kan bijvoorbeeld aluminium tot een dikte van 6 mm worden gesneden. De figuur geeft een beeld van het snijden met een CO2-laser. Het snijden met lasers wordt toegepast als het snijden, ponsen of stansen met conventionele middelen niet mogelijk is, of nadelen heeft. Het materiaal kan bijvoorbeeld te hard of te taai zijn.
Table of Contents
Latest Posts
Verschil Tussen Microblading En Powder Brows - Powderbrows prijs - SoCleanClinic.be
De 7 Meest Gestelde Vragen Over Laser Ontharen - Laserontharing Hasselt, Genk - SoCleanClinic.be
Seizoensdegustaties En Privé Proeverij - Wine-Point.be - Wine Tasting bij jou thuis
Navigation
Latest Posts
Verschil Tussen Microblading En Powder Brows - Powderbrows prijs - SoCleanClinic.be
De 7 Meest Gestelde Vragen Over Laser Ontharen - Laserontharing Hasselt, Genk - SoCleanClinic.be
Seizoensdegustaties En Privé Proeverij - Wine-Point.be - Wine Tasting bij jou thuis